PrawoDieta na prostatę

Dieta na prostatę

by

Nie stwierdzono ścisłego powiązania pomiędzy problemami z rozrostem gruczołu krokowego a tym jak odżywia się pacjent. Kłopoty dotykają również w takim samym stopniu osoby otyłe i szczupłe, palące i niepalące, nadużywające alkoholu i abstynentów Itd. Jedyne ustalenie jakiego udało się dokonać naukowcom mówi, że osoby, u których stwierdzono wysoki poziom cholesterolu zazwyczaj przechodzą problemy związane z rozrostem stercza gorzej od osób z niskim poziomem cholesterolu.

Dlatego zaleca się stosowanie diety niskocholesterolowej.

Podstawowe zasady diety niskocholesterolowej to:

  • Redukcja kaloryczności posiłków jeśli istnieje nadwaga a tym bardziej otyłość;
  • Ograniczenie spożywania wysokonasyconych tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami niskonasyconymi z rodziny omega – 3 zawartymi między innymi w rybach morskich i zielonych warzywach liściastych;
  • Całkowite wyeliminowanie z diety cukrów prostych a w szczególności unikanie „bomb cukrowych” takich jak alkohol, słodycze i pieczywo cukiernicze;
  • Redukcja spożywanego cholesterolu dziennie do wartości nie przekraczającej 200 mg i co za tym idzie rezygnacja z produktów o dużej jego zawartości (słonina, smalec, masło, żółte sery, móżdżek itp.);
  • Obniżenie ilości przyjmowanej soli kuchennej (chlorku sodu) do poziomu maksymalnie jednej płaskiej łyżeczki dziennie – jest to ilość zawarta naturalnie w produktach spożywczych; nie powinno się dosalać potraw;
  • Dostarczanie do organizmu jak największej ilości naturalnych antyoksydacyjnych witamin (A, C, E), których bogatym źródłem są głównie warzywa i owoce a także pite w umiarkowanych ilościach czerwone wytrawne wino; można także stosować suplementy diety.

W diecie mającej na celu obniżenie poziomu cholesterolu wskazuje się często na dobroczynne działanie błonnika, który przez niektórych fachowców jest określany nawet jako „szczotka fizjologiczna”. Błonnik nie jest trawiony w organizmie ludzkim – pełni on rolę wypełniacza a także absorbuje inne niestrawione elementy i jest razem z nimi wydalany. Właściwości redukujące poziom cholesterolu błonnika odkryto przy okazji badań nad pektynami (jedna z frakcji błonnika) zawartymi między innymi w jabłkach.

Back to Top