Atopowe zapalenie skóry to choroba nieuleczalna. Niekiedy z wiekiem objawy AZS ustępują, ale atopicy zmagają się z tym schorzeniem już do końca życia. Możesz nauczyć się żyć z chorobą. Stosuj kilka zasad, które Ci to w znacznym stopniu ułatwią. Jedną z nich jest wprowadzenie odpowiedniej diety.
Czym jest atopowe zapalenie skóry?
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba nieuleczalna. Atopowa skóra jest przesuszona i zaczerwieniona oraz niemiłosiernie swędzi. Robią się na niej wypryski, a z czasem grubieje. Schorzenie najczęściej występuje u dzieci, ale nie omija też dorosłych. AZS z wiekiem może złagodnieć, jednak atopicy już do końca życia mają bardzo wrażliwą skórę, na którą trzeba szczególnie uważać. Jeśli jesteś jednym z nich, unikaj drażniących czynników (m.in. „gryzących” tkanin i metek) silnych detergentów i kosmetyków (mocno pachnących proszków do prania z konserwantami, barwnikami, drogeryjnych balsamów do ciała i perfum. Regularnie nawilżaj i natłuszczaj skórę. Spróbuj też odpowiedniej diety.
Atopowe zapalenie skóry – dieta, jaką należy stosować
Badania, które ukazały się na łamach The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice wykazały, że żywność wyzwala aż 20-30% przypadków umiarkowanie ciężkiej postaci atopowego zapalenia skóry. Pacjentom zaleca się najczęściej unikanie danego składnika – stosowanie diety eliminacyjnej. Czego nie lubi atopowa skóra? Jakie produkty szkodzą najczęściej, jeśli cierpisz na atopowe zapalenie skóry?
Dieta – co może Ci szkodzić?
Według przytoczonych badań pokarmy, na które powinieneś wyjątkowo uważać, to:
- mleko (pogorszyło stan 58% badanych),
- jaja (30% badanych zauważyło pogorszenie kondycji skóry),
- soja (objawy AZS zaostrzyły się u 21% badanych).
Z kolei natychmiastowe reakcje, w tym wstrząs anafilaktyczny, najczęściej wywoływane są przez mleko, jaja i orzeszki ziemne (arachidowe). Ilość jedzenia, jaka może wywołać reakcję, nie różni się pomiędzy dziećmi i dorosłymi.
Oprócz mleka, jaj i soi mogą Ci zaszkodzić również:
- gluten,
- nabiał (m.in. tłuste sery),
- orzechy,
- ryby,
- skorupiaki,
- słodycze (szczególnie te zawierające cukier trzcinowy lub syrop kukurydziany),
- tłuste mięsa (takie jak wołowina, jagnięcina czy kiełbasa wieprzowa),
- wysoko przetworzona mąka (np. biały chleb i biały makaron).
Co powinien jeść atopik?
Możesz bezpiecznie jeść produkty, które mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu złagodzą lub zmniejszą objawy atopowego zapalenia skóry. Wśród nich znajdziesz:
- tłuste ryby;
- produkty zawierające kwercetynę (antyoksydant o silnym działaniu przeciwzapalnym). Znajdziesz ją w brokułach, jabłkach, jagodach, jarmużu, szpinaku i wiśniach;
- pokarmy bogate w probiotyki – zawierają żywe kultury bakterii, które wzmacniają układ odpornościowy. Znajdziesz je w chlebie na zakwasie, jogurcie, kefirze i miękkich serach (pleśniowych, takich jak np. brie, camembert, gorgonzola).
Spróbuj też konkretnych diet, takich jak śródziemnomorska czy przeciwzapalna. Pierwsza kładzie nacisk na jedzenie owoców, warzyw, ryb i zdrowych tłuszczy. Druga jest bardzo podobna, ale dodatkowo zakłada też produkty pełnoziarniste – chleb, kasze i makarony.
Atopowa skóra – jak ją pielęgnować?
Twoja skóra jest wyjątkowo wrażliwa i potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Unikaj gorących i długich kąpieli, noś luźne i przewiewne ubrania z naturalnych tkanin. Chroń skórę przed mrozem, silnym wiatrem i ostrym słońcem oraz intensywnie ją nawilżaj. Przede wszystkim pamiętaj, że to, co pomogło Twoim znajomym, wcale nie musi pomóc Tobie. Nie skreślaj też wybranych pokarmów „na ślepo” – zdaj się na lekarza, który postawi właściwą diagnozę i zaleci odpowiednie leczenie.