Atopowe zapalenie skóry wiąże się nie tylko ze zmianami skórnymi, ale również z różnymi alergiami pokarmowymi. Atopicy często muszą zrezygnować z mleka czy słodyczy. Jaka dieta będzie dla nich najlepsza?
Atopowe zapalenie skóry – AZS
AZS to choroba, która objawia się najczęściej czerwoną i swędzącą skórą. Występuje głównie u dzieci, jednak atopowe zapalenie skóry u dorosłych również nie należy do rzadkości. To schorzenie przewlekłe, z tendencją do okresowych nawrotów. Często towarzyszy mu astma lub katar sienny. Niestety, nadal nie znaleziono lekarstwa na tę chorobę. Można ją leczyć jedynie objawowo – unikać podrażniających produktów do skóry, intensywnie nawilżać, stosować lecznicze kremy lub maści, a także zadbać o odpowiednią dietę.
Atopowe zapalenie skóry – dieta u dorosłych
Zdrowa dieta w AZS i ograniczanie niektórych pokarmów może pomóc w złagodzeniu objawów choroby. Czego powinieneś unikać?
- Mąki z przetworzonego ziarna
Produkty z takiej mąki (biały chleb, makaron) mają dużo mniej składników odżywczych niż produkty pełnoziarniste, które dodatkowo wzmacniają Twój układ odpornościowy i trawienny.
- Nabiału
Produkty mleczne, choć bogate w białko, wapń i witaminę D, wywołują lub nasilają objawy atopowego zapalenia skóry. Dostarczają także szkodliwych tłuszczów nasyconych.
- Słodyczy
Zawierają cukry takie jak: maltoza, sacharoza i syrop kukurydziany. Te składniki nie są zbyt wartościowe – odpowiadają głównie za smak. Jeśli chcesz zmniejszyć objawy atopowego zapalenia skóry, powinieneś ograniczyć spożywanie cukrów.
- Tłustego mięsa
Wołowina, jagnięcina czy kiełbasa zawierają tłuszcze nasycone, które mogą powodować oraz utrzymywać stan zapalny. Atopicy powinni zastąpić je rybami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3, jak łosoś, tuńczyk, śledź i sardynki, które dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne.
Uważaj też na najczęstsze alergeny pokarmowe – nawet jeśli teraz Cię nie uczulają, to lepiej dmuchać na zimne.
Dieta w atopowym zapaleniu skóry – składniki na cenzurowanym
Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych wyróżnia się:
- czekoladę,
- kukurydzę,
- orzechy,
- pomidory,
- pszenicę,
- ryby,
- truskawki.
Nawet jeśli z podanej listy uwielbiasz np. truskawki i nie zauważasz u siebie objawów alergii po ich spożyciu, to wcale nie jest pewne, czy z czasem się nie pojawią. Dlatego, zwłaszcza jeśli jesteś atopikiem, zwracaj na nie szczególną uwagę.
Atopowe zapalenie skóry – co warto włączyć do diety?
Wśród najbardziej polecanych pokarmów dla atopików znajdują się:
- produkty z witaminą A – np. marchew, pomidor, banan,
- produkty z witaminą B – np. zboża pełnoziarniste, rośliny strączkowe,
- produkty z witaminą C – większość owoców i warzyw,
- produkty z witaminą E – tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek,
- produkty z białkiem – np. suszone owoce czy mięso królicze.
Spróbuj z podanych składników przyrządzić koktajl owocowo-warzywny lub kolorową sałatkę – zdrowe jedzenie nie musi być nudne!
AZS – dieta eliminacyjna
Aby mieć pewność, czy dany produkt Cię uczula, warto odstawić go na jakiś czas, a później do niego wrócić i obserwować ewentualne alergiczne zmiany skórne. Najlepszym sposobem jest zastosowanie diety eliminacyjnej, którą przeprowadza się pod kontrolą lekarza. Zazwyczaj trwa około 6 tygodni. Polega na eliminacji i ponownym wprowadzaniu pewnych grup produktów pokarmowych do diety.
Nie martw się – dieta atopika nie musi być nudna. Po odstawieniu szkodliwych produktów nadal masz duże pole do popisu w tworzeniu smacznych i zdrowych potraw – spróbuj poeksperymentować w kuchni!