AlergieCzym się objawia alergia pokarmowa?

Czym się objawia alergia pokarmowa?

by

Widzisz wysypkę na skórze i odczuwasz swędzenie? Masz biegunkę?  To mogą być oznaki alergii pokarmowej. Czym tak naprawdę jest ta przypadłość? Skąd się bierze i jak rozpoznać jej objawy? Oto krótki przewodnik po jednej z częstszych chorób XXI wieku.

Alergia pokarmowa – z czym to się je?

Alergia to zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Polega na tym, że organizm nieprawidłowo reaguje na określony czynnik (alergen). W przypadku alergii pokarmowej alergenem jest wybrany element diety. Organizm alergika nieprawidłowo „odczytuje dane” i zamiast strawić dany składnik pokarmu, stara się z nim walczyć.

Alergia pokarmowa – przyczyny

Alergia pokarmowa najczęściej pojawia się u noworodków, ale może też zaatakować starsze dzieci, a nawet dorosłych. Jeśli Ty lub Twój mąż jesteście na coś uczuleni, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że Wasze dziecko otrzyma alergię w spadku.

 

Alergia pokarmowa u dzieci nie musi być jednak dziedziczna. Często zdarza się, że rodzice są całkiem zdrowi, a dziecko ma uczulenie na krowie mleko czy pomidory.

Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa, która nie ma nic wspólnego z odpornością. Jest natomiast spowodowana brakiem enzymu trawiennego, przez co organizm nie jest w stanie przyswoić i strawić pewnych składników. Różnica polega też na tym, że nietolerancja jest stała, a niektóre alergie pokarmowe mogą z czasem zaniknąć.

Alergia pokarmowa – objawy

Alergia pokarmowa wywołuje szereg objawów, które skutecznie utrudniają życie Tobie i Twoim dzieciom.

Alergia pokarmowa u niemowląt najczęściej ujawnia się już w pierwszych tygodniach życia dziecka. Pierwszym sygnałem (objawem alergii pokarmowej), który powinien Cię zaniepokoić jest wysypka na twarzy i zgięciach łokci lub pod kolanami. Skóra w tych miejscach staje się szorstka, a dziecko odczuwa swędzenie. W alergii niemowlęcej występują biegunki, czasem z widocznym śluzem czy krwią. Mogą pojawić się też ulewanie, wymioty i kolka.

Alergia pokarmowa u dorosłych wywołuje kilka objawów jednocześnie. Na skórze pojawiają się obrzęk i pokrzywka, które wywołują swędzenie i pieczenie. Mogą do nich dołączyć  migrena, astma i problemy układu sercowo-naczyniowego. Niewykluczone są także ostre biegunki. Najgroźniejszym przejawem jest wstrząs anafilaktyczny.

Co uczula najmocniej?

Chociaż alergenem może być każdy produkt, najczęściej spotyka się alergie na mleko, jaja, orzeszki ziemne, pozostałe orzechy, ryby i owoce morza oraz soję i zboża. Te produkty są przyczyną alergii u niemal 90% dzieci. Dobra wiadomość jest taką, że maluchy z większości alergii pokarmowych wyrastają.

Alergia pokarmowa – jakie testy pomogą ją wykryć?

Jeśli podejrzewasz u siebie lub dziecka alergię pokarmową, udaj się do lekarza, który po przeprowadzeniu wywiadu zleci wykonanie testów. Mogą to być testy natywne, czyli aplikacja na skórę odpowiednio przygotowanych, świeżych alergenów. Zestawy testowe zawierają po 15-25 alergenów, wśród nich główne alergeny pokarmowe. Mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb.

Inną metodą są alergiczne testy krwi (RAST), które polegają na oznaczeniu przeciwciał IgE dla głównych alergenów pyłkowych, roztoczowych, pleśniowych i zwierzęcych. Takie testy najczęściej wykonuje się dzieciom poniżej 3. roku życia i osobom, które mają bardzo silne objawy alergii.

Kolejnym sposobem rozpoznania alergii pokarmowej są testy prowokacyjne. Przeprowadza się je po zastosowaniu diety eliminacyjnej. W trakcie gastroskopii pacjent dostaje pokarmy przypuszczalnie wywołujące alergię.

Alergia pokarmowa – leczenie

Leczenie alergii pokarmowych opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, czyli rezygnacji ze spożywania jednej lub kilku grup produktów, na które masz uczulenie. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez jakiegoś składnika pokarmu, możesz też zastosować odczulanie. Dzięki niemu układ odpornościowy przewodu pokarmowego przestaje reagować lub reaguje słabiej na alergeny. Metodę leczenia skonsultuj z Twoim lekarzem.

Back to Top