Jeśli jesteś alergikiem, wiesz dobrze, że najlepszym lekarstwem na uczulenie jest unikanie alergenów. Osobom z alergią pokarmową zaleca się przejście na tzw. dietę eliminacyjną. Jak wygląda taka dieta w praktyce? O czym musisz wiedzieć, zanim zaczniesz ją stosować?
Ważna rola Twojego układu pokarmowego
Nie każdy wie, że przewód pokarmowy ma swój własny „układ nerwowy”, który stanowi aż 70% całego Twojego układu odpornościowego. W takiej sytuacji oczywistym jest, że zdrowie całego organizmu w znacznym stopniu zależy od tego, co jesz. Szacuje się, że na nietolerancję pokarmową cierpi od 2 do 20% ludzi na całym świecie.
Alergia pokarmowa (inaczej nietolerancja pokarmowa) może spowodować wiele szkód w Twoim organizmie – przyczynia się np. do problemów trawiennych, powstawania miażdżycy tętnic czy zwiększenia ryzyka zachorowania na narkolepsję. Zwracaj więc dokładniej uwagę na to, co jesz – to pierwszy i najprostszy sposób leczenia alergii pokarmowej.
Dieta eliminacyjna – na czym polega?
Dieta eliminacyjna to krótkotrwały plan żywieniowy, który eliminuje niektóre pokarmy, mogące powodować alergie. Podejrzewasz, że uczula Cię mleko? Zrezygnuj z niego na jakiś czas (najlepiej pod kontrolą lekarza), a następnie wprowadź do diety ponownie i obserwuj rezultaty. Jeśli powrócą nieprzyjemne objawy (np. biegunka, wzdęcia, zaparcia, trądzik) lub zauważysz u siebie wyraźne pogorszenie samopoczucia – prawdopodobnie właściwie rozpoznałeś przyczynę swoich problemów. Aby mieć stuprocentową pewność, wybierz się do lekarza, który przeprowadzi odpowiednie testy skórne i zleci badania krwi.
Ile czasu stosować dietę eliminacyjną?
Taka dieta powinna trwać 2-4 tygodnie. Jest to optymalny czas na znalezienie podrażniającego Cię alergenu. Po jakimś czasie odstaw kolejne produkty. Jeśli odstawiłeś właściwy, Twoje samopoczucie powinno poprawić się po około 3 tygodniach.
Jak możesz rozpoznać alergię pokarmową?
Alergia pokarmowa daje różnorodne objawy i wcale nie jest łatwo ją samemu rozpoznać. Przecież o ból głowy prędzej posądzisz zmiany pogodowe albo stres, o zmęczenie – ciężki dzień w pracy. Dlatego, gdy częściej obserwujesz u siebie poniższe objawy, miej na uwadze “pokarmowego winowajcę”:
- ból stawów,
- bóle brzucha,
- bóle głowy,
- gazy,
- nudności,
- wysypka,
- wzdęcia,
- zaparcia.
Czego unikać na diecie eliminacyjnej?
Jeśli chcesz zastosować dietę eliminacyjną przy swojej nietolerancji pokarmowej, to usuń z jadłospisu (prócz potencjalnego alergenu) takie produkty, jak:
- alkohol,
- jaja,
- kukurydza,
- mleko i przetwory mleczne,
- orzechy,
- przetworzona żywność,
- pszenica,
- skorupiaki,
- soja.
Dieta eliminacyjna – co można jeść?
W trakcie stosowania diety eliminacyjnej możesz bezpiecznie jeść produkty takie jak: owoce (za wyjątkiem cytrusów), warzywa (np. brokuły, kalafior, brukselka, karczochy), ryż, kaszę gryczaną, mięso czy ryby. Śmiało sięgaj również po mleko kokosowe, oliwę z oliwek, olej kokosowy i lniany, herbaty ziołowe. Nie ograniczaj picia wody.
Zadbaj też o to, żeby Twoje potrawy były możliwie jak najbardziej urozmaicone. Nie daj się nudzie i spróbuj poeksperymentować w kuchni!
Ogromne zalety diety eliminacyjnej
Oprócz niewątpliwej zalety, jaką jest wiedza na temat swoich alergenów, dieta eliminacyjna ma szereg innych plusów. Może pomóc w złagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, poprawieniu stanu skóry (zmniejszenie objawów egzemy, trądziku) oraz eliminacji przewlekłych migren. Dieta eliminacyjna jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały. Warto więc sprawdzić jej efekty na własnym organizmie.