Trudno wyobrazić sobie istnienie uczulenia na czekoladę – ulubiony przysmak tylu ludzi. Na szczęście ten rodzaj alergii występuje dość rzadko. Najczęściej uczula jakiś pojedynczy składnik czekolady, a nie ona sama. Wtedy może pojawić się wysypka lub wodnisty katar. Po czym jeszcze poznasz to uczulenie?
Skąd się bierze i jak wygląda uczulenie na czekoladę?
Czekolada jest bardzo popularnym produktem – możesz ją znaleźć w wielu słodkich deserach i ciastach, często podaje się ją także jako dodatek to lodów i gorących napojów. Jednak u niektórych ludzi czekolada wywołuje reakcję alergiczną. Ich układ odpornościowy z jakiegoś względu nie toleruje samej czekolady lub (częściej) jej pojedynczych składników, jak np. kakao czy produktów mlecznych. Organizm uwalnia wówczas histaminę i pojawiają się nieprzyjemne objawy uczulenia. Jakie symptomy charakteryzują alergię na czekoladę?
Alergia na czekoladę – objawy
Uczulenie na czekoladę samą w sobie należy raczej do rzadkości. Najczęściej uczulają jej pojedyncze składniki. Oprócz wymienionych wcześniej kakao, mleka i jego pochodnych, alergizują także: orzechy, pszenica czy soja. Jak wygląda uczulenie na czekoladę i jej składniki? Tabela przedstawia prawdopodobne objawy alergii, jakie możesz u siebie rozpoznać.
Składnik: | Objawy uczulenia: |
czekolada | Pokrzywka, wypryski, obrzęk warg, języka lub gardła, świszczący oddech, duszności, skurcze żołądka, wymioty. |
kakao | Pokrzywka, obrzęk języka, warg lub gardła, świszczący kaszel, problemy z oddychaniem, skurcze żołądka, nudności lub wymioty. |
mleko i produkty mleczne | Wysypka lub pokrzywka, zwiększona ilość wydzieliny w nosie lub płucach, kaszel, niestrawność, skurcze brzucha, luźny stolec lub biegunka (niekiedy ze śluzem i krwią). |
Pszenica | Zaczerwieniona skóra, pokrzywka, katar i zatkany nos, kichanie, kaszel, zapalenie spojówek, nudności, wymioty. |
Soja | Świąd, pokrzywka, katar, kichanie, łzawienie oczu, skurcze żołądka, bóle brzucha, wzdęcia, objawy podobne do astmy (spowodowane zbyt duża ilością histaminy wywołującej reakcję alergiczną w płucach). |
Objawy uczulenia mogą pojawić się do kilku godzin po zjedzeniu produktu. Wypryski czy pokrzywka po czekoladzie to jedne z najlżejszych symptomów alergii.
Znacznie cięższy (ale na szczęście także o wiele rzadszy) jest wstrząs anafilaktyczny, który może zagrażać Twojemu życiu. Charakteryzuje się obniżeniem ciśnienia, przyspieszeniem tętna czy problemami z oddychaniem. W takim przypadku konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarza.
Uczulenie na czekoladę – jak leczyć?
Aby mieć pewność, że to uczulenie na czekoladę (lub któryś z jej składników), udaj się do alergologa. Specjalista przeprowadzi badanie z krwi lub doradzi wyeliminowanie potencjalnego winowajcy z diety. Jeśli wtedy Twoje samopoczucie ulegnie poprawie, to znaczy, że znalazłeś „winnego”. Główna metoda leczenia alergii polega po prostu na unikaniu substancji uczulającej.
Alergia na czekoladę w życiu codziennym
Mając alergię na czekoladę powinieneś znacznie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wykluczyć ją ze swojej diety. Zwracaj szczególną uwagę na etykiety produktów, które kupujesz – wybieraj te bez zawartości nie tylko czekolady, ale też samego kakao. W restauracji nie bój się pytać o dokładny skład potraw czy deserów, jakie zamawiasz. Uważaj także na napoje, w tym kawy smakowe.
Czekoladę możesz znaleźć również w dżemach i marmoladach – takie przetwory warto robić samemu lub kupować je wyłącznie ze sprawdzonego źródła. Zawierają ją również niektóre pikantne sosy (jak np. meksykański) i leki (m.in. przeczyszczające). Warto wyrobić sobie dobry nawyk czytania etykiet. Ten zwyczaj na pewno przyda się nie tylko alergikom.