AlergiePokrzywka po mięcie i aspirynie ? To uczulenie na salicylany!

Pokrzywka po mięcie i aspirynie ? To uczulenie na salicylany!

by

Co to są salicylany? Jak często możemy się z nimi spotkać? Jakie niepokojące objawy mogą świadczyć o uczuleniu na salicylany? Wreszcie – co robić, kiedy zauważymy u siebie alergię na salicylany? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz w dzisiejszym artykule.

Salicylany – co to takiego?

Salicylany to grupa dwóch związków chemicznych: soli i estrów kwasu salicylowego. Występują one w popularnych lekach, takich jak Aspiryna czy Polopiryna. Salicylany możemy również znaleźć w większości produktów, które spożywamy każdego dnia oraz w niektórych kosmetykach.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że jeśli po zażyciu leków czy użyciu kosmetyków z tymi substancjami, zauważasz u siebie niepokojące objawy, to możesz mieć uczulenie na salicylany.

Uczulenie na salicylany – objawy

Jak rozpoznać alergię na salicylany? Objawy tego uczulenia mogą dotyczyć wielu narządów. Pojawiają się zazwyczaj od razu po spożyciu salicylanów, albo po około 1-4 godz. od ich dostania się do organizmu.

Do najczęstszych objawów alergii na salicylany zaliczamy:

  • wodnistą wydzielinę z nosa,
  • zapalenie zatok przynosowych,
  • pokrzywkę, która objawia się ona w formie bąbli i zaczerwienień na skórze,
  • obrzęk twarzy i gardła, czyli tzw. obrzęk naczynioruchowy,
  • duszności i problemy z oddychaniem, które w nazewnictwie medycznym nazywane są astmą oskrzelową.

Masz uczulenie na salicylany? To może być objaw triady aspirynowej

Alergia na salicylany często może świadczyć o tzw. triadzie aspirynowej. Jest to zespół, w którym prócz nietolerancji aspiryny, która w składzie ma kwas acetylosalicylowy, występuje także astma oskrzelowa o ciężkim przebiegu oraz polipy w nosie.

Czy wiesz, że…?

Nietolerancja aspiryny pojawia  się zwykle w 3-4 dekadzie życia. Spotyka się ją w 10% przypadków astmy oskrzelowej oraz w 22-50% przypadków pokrzywki przewlekłej.

Alergia na salicylany – gdzie znajdziesz te uczulające związki?

Salicylany, czyli sole i estry kwasu salicylowego to bardzo rozpowszechnione związki chemiczne, które obecne są w naszej codziennej diecie i odpowiadają za uczulenie na salicylany. Zawierają je takie produkty, jak:

  • zioła (np. mięta, oregano, majeranek, bazylia),
  • przyprawy,
  • owoce (np. jabłka, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, owoce leśne),
  • warzywa (głównie brokuły,  ogórki, pomidory),
  • orzechy,
  • kawa,
  • herbata,
  • coca-cola.

Pamiętaj, że kwas acetylosalicylowy w swoim składzie ma nie tylko Aspiryna, ale także spora część innych leków przeciwbólowych z grupy NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Istotne jest zatem, aby zawsze obserwować swój organizm po zażyciu tego typu produktów.

Uczulenie na salicylany – testy

Jak zyskać pewność, że masz uczulenie na salicylany? Testy to najlepsza metoda. Jednak na początku to, czy możesz mieć uczulenie na salicylany, stwierdzi lekarz po zebraniu dokładnego wywiadu. Dlatego jeśli podejrzewasz u siebie taką alergię, dokładnie zanotuj (w głowie, na kartce lub w telefonie), w jakim czasie po użyciu danego produktu występują konkretne objawy.

Lekarz może także zlecić wykonanie testu prowokacji z aspiryną, o których wspomniałam wcześniej. Na taką diagnostykę trzeba udać się do szpitala, gdzie lekarze ostatecznie potwierdzą bądź wykluczą alergie na salicylany. Typowa reakcja (bąble i obrzęk) po podaniu aspiryny w teście prowokacji pojawia się natychmiast lub do kilku godzin po jej przyjęciu. Jeśli okaże się, że jesteś uczulony na salicylany, lekarze doradzą Ci, które leki przeciwbólowe będą dla Ciebie bezpieczne.

Jak leczyć alergię na salicylany?

Odczulanie na salicylany zazwyczaj jest mało skuteczne. Najważniejsze to przestrzeganie diety eliminacyjnej, która zmniejsza ilość szkodliwych związków odpowiedzialnych za objawy uczulenia na salicylany.

Bezpieczne są:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • mięso,
  • ryby,
  • jajka.

Owoce, które możesz z pewnością jeść to:

  • banany,
  • gruszki,
  • mango,
  • papaja.

Pamiętaj, że w sytuacjach stresowych jeszcze bardziej zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany, w związku z tym musisz mocniej zwracać uwagę na to, co jesz.

Czy wiesz, że…?

Zawartość salicylanów maleje w miarę dojrzewania owoców. Dlatego poleca się konsumowanie owoców dopiero wtedy, kiedy są naprawdę dojrzałe. Również pokarmy ugotowane z reguły zawierają mniej salicylanów niż świeże lub suszone.

Nie lekceważ objawów swojego organizmu po zażyciu produktów bogatych w salicylany, gdyż może to świadczyć o nadwrażliwości. I powtórzmy to jeszcze raz: aby potwierdzić uczulenie na salicylany, niezbędna jest wizyta u alergologa.

Back to Top