Jesteś uczulony na pyłek brzozy. Na drugie śniadanie zjadłeś jabłko, a podczas powrotu z pracy ciągle kichałeś. Innym razem do kawy zjadłeś ulubioną szarlotkę i nic Ci nie było. Dlaczego? Prawdopodobnie chorujesz na alergię krzyżową. Dowiedz się, skąd się bierze i na czym polega to schorzenie. Jakie produkty i czynniki w połączeniu ze sobą źle na Ciebie działają?
Alergia krzyżowa to reakcja, która powstaje przez kontakt z takimi samymi białkami różnych alergenów. Jest to jednoczesna nadwrażliwość na substancje pokarmowe, wziewne i kontaktowe. Wywołują one u osób nadwrażliwych, szczególnie atopików, objawy chorobowe ze strony różnych narządów lub układów.
Jeśli podejrzewasz u siebie alergię krzyżową, zaobserwuj, czy pojawiają się u Ciebie takie oznaki jak:
- ze strony układu pokarmowego: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, zgaga,
- ze strony skóry: wysypka, wyprysk kontaktowy, nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry, afty , zajady wokół ust, zespół OAS (ang. Oral Allergy Syndrom),
- ze strony układu oddechowego: katar, kaszel i duszności,
- ze strony układu nerwowego: senność, zmęczenie, ból głowy, migreny.
Rzadkim objawem, ale dość niebezpiecznym, jest wstrząs anafilaktyczny.
Pierwszą zasadą leczenia schorzeń alergicznych jest unikanie szkodliwego alergenu. Jeśli znasz powiązania i podobieństwa między różnymi alergenami, a także wywołane przez nie objawy, łatwiej będzie leczyć Twoją chorobę.
Dlaczego alergie pojawiają się „znikąd”?
Jak zatem w praktyce wygląda proces powstawania skrzyżowanego odczynu alergicznego? Przeciwciała, które wytworzyły się przy kontakcie z jednym alergenem, zaczynają reagować z innymi, jeśli te mają podobną budowę. Na przykład noworodek w chwili przyjścia na świat ma kontakt z lateksem na sali porodowej. Po kilku miesiącach, nakarmiony surowymi bananami, dostaje wysypki. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ lateks i banany mają w swojej budowie takie same białka.
Poznaj podobieństwa i wzajemne powiązania między alergenami, z którymi masz codzienny kontakt. Pozwoli Ci to podejmować skuteczne działania i zapobiegać pogorszeniu Twojego stanu zdrowia.
Reakcje krzyżowe w ramach tej samej kategorii pokarmów
Reakcje krzyżowe zachodzą między pokarmami w ramach jednej grupy. Jeśli więc reagujesz uczuleniem po zjedzeniu np. jabłka, to podobne dolegliwości może wywołać zjedzenie gruszki, czereśni czy moreli.
Częściej i mocniej oddziałują na organizm produkty spożywane w postaci surowej. Przetwarzanie znacząco zmniejsza siłę alergizującą składnika pokarmowego. Dzięki temu gotowane czy pieczone potrawy nie wywołują objawów chorobowych i są dobrze przyswajane przez Twój organizm. Dla przykładu: u niektórych osób surowe, świeże jabłko może spowodować katar, a zjedzone w postaci pieczonej szarlotki nie wywoła żadnych niepokojących objawów.
Na co uważać? – alergia krzyżowa tabela
Sprawdź, co konkretnie powoduje, że objawia się u Ciebie alergia krzyżowa. Tabela produktów dających reakcje krzyżowe znajduje się poniżej.
Produkt | Inne produkty z tej samej grupy dające reakcje krzyżowe |
---|---|
Rodzina śliwowatych | Jabłko, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, jarzębina, jeżyna, migdał, daktyl |
Rodzina gorczycznych | Kalafior, kapusta, rzodkiewka, brokuł, brukselka, rzepa, gorczyca, musztarda żółta i orientalna |
Agrest | Porzeczki |
Rodzina orzechowatych | Orzech laskowy, włoski i brazylijski, pistacje, mango |
Rodzina roślin cytrusowych | Cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, klementynki, pomelo |
Rodzina psiankowatych | Pomidor, pieprz turecki, chili, ziemniaki, melon, papryka, oberżyna |
Marchew | Seler, anyżek, jabłko, ziemniak, awocado, ananas, żyto |
Rodzina pietruszkowatych | Pietruszka; seler, marchew. Anyżek, koper, kminek, kolendra, pasternak, orzechy, orzeszki ziemne |
Rodzina strączkowatych | Zielony groszek, fasola, soja, soczewica, groch, orzeszki ziemne, chleb świętojański, lukrecja, ziarno kakaowe |
Rodzina słonecznikowatych | Słonecznik, karczoch, sałata |
Pszenica | Inne gatunki zbóż, proso, kukurydza |
Rodzina dyniowatych | Ogórki, dynia, melon, arbuz, cukinia, kantalupa, miodownica |
Rodzina liliowatych | Cebula, czosnek, por, szczypiorek, szparagi |
Mięta | Pozostałe zioła przyprawowe z tej grupy |
Liść laurowy | Cynamon |
Ananas | Papaja |
Mango | Kiwi |
Winogrona | Kiwi, banany, orzechy, |
Kiwi | Pyłek traw, pyłek brzozy, |
Zboża | Inne gatunki zbóż, ryż, pyłki roślin |
Cukinia | Pyłki roślin, alergeny owoców |
Alergia na pyłki | Miód |
To na pewno alergia krzyżowa. Jak sobie z nią radzić?
Jesteś już pewien, że dolega Ci alergia krzyżowa? Jeśli tak, pomyśl o leczeniu. Rozpocznij je od unikania alergenów. Wielu alergików uważa, że wystarczy łykać przepisane przez lekarza tabletki, a objawy ustąpią. Leki jednak nie pomogą, jeśli nadal będziesz mieć kontakt ze szkodliwym alergenem. Oczywiście trudno uniknąć kontaktu z niektórymi alergenami, takimi jak pyłki roślin czy roztocza kurzu domowego. Są jednak i takie, z którymi styczność zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz na przykład komponować swoją dietę tak, by unikać pokarmów, które Cię uczulają,
W leczeniu schorzeń alergicznych najważniejsze są 3 rzeczy:
- wiedza na temat schorzenia, dzięki której łatwiej zrozumiesz reakcje swojego organizmu, zapobiegniesz im i będziesz je leczył,
- umiejętność obserwacji samego siebie (lub swojego dziecka, jeśli to ono choruje). Pamiętaj przy tym, że lekarz prowadzący spotyka się z pacjentem raz na jakiś czas – okresowo lub sporadycznie, a wizyta trwa kilkanaście minut. To zbyt krótko, aby zauważyć, kiedy ujawniają się objawy chorobowe i na czym polegają. Dolegliwości o podłożu alergicznym są nagłe, nieprzewidywalne i zmienne – raz łagodne, innym razem ostre. Pojawiają się i znikają, niosą jednak za sobą wiele niebezpieczeństw. Umiejętność obserwacji reakcji na czynniki środowiskowe i ich wpływu na stan zdrowia i samopoczucie pozwoli Ci szybciej znaleźć przyczynę dolegliwości,
- konsekwencja w eliminowaniu alergenów, zmianie nawyków itp.
Jeśli masz świadomość, jakie produkty prowadzą u Ciebie do alergii krzyżowej o wiele łatwiej będziesz mógł kontrolować, przewidywać i zapobiegać kolejnym atakom alergii.